Spreker

Spreker of gastdocent

Wat kan ik je bieden?

microphone

Gastdocent

Graag kom ik langs op HBO-instellingen of universiteiten om met jonge mensen in gesprek te gaan over de ervaringskant van het thema techniek en voortplanting. Voor jonge mensen is testen en screenen in de zwangerschap heel normaal, waardoor de menselijke en de morele kant van het verhaal makkelijk uit het zicht raken. Ik breng die zijde van het verhaal graag weer in zicht, zodat ingrepen in de voortplanting blijven voelen als een dilemma en niet sluipenderwijs het nieuwe normaal worden.

Keynote: De maakbare mens: Waarom niet alles moet wat kan.
(Vanaf december 2024)

Op zoek naar een inspirerend verhaal over maakbaarheid in de voortplanting? Over wel of niet testen en screenen. Wel of niet ingrijpen in embryo-DNA? Over de pijn van onmogelijke keuzes in een tijd waarin technologisch steeds meer kan, maar het hart vertwijfeld raakt? Ik ben graag je keynote spreker.

“Vroeger, toen de baarmoeder nog een plek was waar zich in volstrekte afgeslotenheid een mysterie voltrok, werden mensen in het bestaan geworpen. Niemand wist welk geslacht je had en of alles het naar behoren deed. Als een verrassing met een strik erom duikelde je het leven binnen. Had je een klompvoet, twee geslachten, of een waterhoofd, dan was dat voorbeschikt. Het lot van de mens lag niet in mensen-, maar in godenhanden. Je moest het ermee doen. Wij, moderne mensen, beslissen zelf over ons lot. Goden komen er niet meer aan te pas. Dat maakt iedere geboorte tot een keuze. Alleen wat is het juiste om te kiezen?”

Fragment uit: De maakbare mens: Waarom niet alles moet wat kan?

book-open

Lezing op maat

Lezingen geef ik graag over handicap en beeldvorming, prenatale screening, inclusie, de maakbare samenleving, de zorg in Nederland. Je mag van mij een kritische, verrassende invalshoek verwachten. Als je door mijn blogs bladert krijg je een goed idee van mijn gedachtewereld.

Lezing op congres Langer thuis met slimme techniek (2019)