Vertragen

Met mijn ogen dicht schuif ik mijn vinger langzaam en geconcentreerd door de ingefreesde groef van mijn houten vingerlabyrint. Ik heb geen ander doel dan mijn aandacht bij mijn vinger houden, terwijl hij langzaam richting het centrum van het labyrint beweegt. Soms is de groef glad en soms voel ik ruwe plekjes. Ik denk aan de Italiaanse kruiden die ik bij de Jumbo moet bestellen. Aan de documentaire die ik nog wil zien. Mijn vinger vliegt door de groef. Ho, stop!

Ik stop met bewegen en focus op mijn ademhaling. Dan ga ik verder. Ik kronkel mee naar de buitenzijde van het labyrint, naar binnen en weer naar buiten. Ik maak me niet druk, want ik weet dat ik op de juiste plek eindig. Mijn vinger schuift voort. Zou het leven niet een stuk makkelijker zijn als je zeker zou weten dat je altijd op de juiste plek eindigt? Dat is een interessante gedachte. Want waarom ga ik ervan uit dat dat niet zo is?

Ongemerkt is mijn vinger weer sneller gaan bewegen. Ik heb niks waargenomen van het pad dat ik zojuist heb afgelegd. Opnieuw stoppen. Ademhalen. En weer verder. Traag vervolg ik het pad en even later belandt mijn vinger in een dieper liggen kuiltje. Het doel is bereikt. Ik adem diep in en uit. Kan je in het leven op goede of verkeerde plekken eindigen? Bestaat er echt zoiets als van het padje zijn? Of de weg kwijtraken? Of zijn dat alleen maar menselijke hersenspinsels?

Op de terugweg kan ik me beter kan concentreren. Ik stel me voor dat de groef mijn levenspad is en dat ik me dus altijd – ja, altijd – op de juiste weg bevind. Ook als mijn pad netelig en doornig is en ik er schrammen en krassen aan overhoud. Ook als ik gedwongen ben een omweg te maken of verdwaal. Zelfs als ik een ander pad moet kiezen. Eigenlijk kun je nooit van je pad raken. Je zit altijd goed. Dat is een fijn idee! Als mijn vinger had kunnen huppelen had hij het gedaan.

Picture of Marie-José Calkhoven

Marie-José Calkhoven

Blog delen op sociale media?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *