Over mij

Welkom op mijn website!

Mijn naam is Marie-José Calkhoven

Welkom op mijn website! Mijn naam is Marie-José Calkhoven. Ik ben geboren in Het Dorp in Arnhem, de eerste woon-werkgemeenschap voor mensen met een handicap in Nederland. Al vroeg in mijn leven werd duidelijk dat ik mijn vaders spierziekte heb geërfd, waardoor ik inmiddels rolstoelgebonden en zorgafhankelijk ben. Na 15 jaar te hebben gewerkt als Gestalttherapeut in mijn eigen praktijk: ben ik me meer gaan richten op schrijven.

Op deze website vind je onder de titel Bessensaus met Rozen blogs over mijn leven met een handicap. Ook deel ik hier mijn visie op medisch-ethische kwesties en de zorg in Nederland. Onder het kopje Pelgrimeren nodig ik je uit met mij mee te reizen naar de meer geestelijk-spirituele dimensie van het bestaan. Op beide blogs ontvang ik graag je reactie.

In 2006 ben ik moeder geworden van een prachtige dochter. Omdat mijn spierziekte erfelijk is was haar geboorte niet vanzelfsprekend. Er ging een moeilijk proces van wikken en wegen aan vooraf. Dit proces heb ik verwerkt in een roman met de titel Erfzonde. Ik zoek een uitgever en hou je op deze website op de hoogte van dat proces.

Als spreker geef ik graag lezingen over handicap gerelateerde thema’s. Hbo’s en universiteiten kunnen me vragen als gastdocent rond het thema prenatale screening. Vanaf april 2024 kun je me ook vragen voor een keynote met de titel: ‘De maakbare mens: Waarom niet alles moet wat kan?’

Op deze site vind je verder nog een link naar de documentaire Allemachtig wat Prachtig! die ik samen met Andreas Fühler heb gemaakt. De film biedt een kijkje in het vrijeschool-peuteronderwijs. Een basis die ik ieder jong kind zou gunnen.

Ik hoop dat mijn website je inspireert. Mocht je vragen hebben of meer willen weten, neem dan gerust contact met me op. Ik kijk ernaar uit om van je te horen!