Boek

Proces

Blijf op de hoogte van de voortgang rond mijn boek

Nov 2023

Wonder en werk

Ik heb een klein wonder en een boel werk in mijn schoot geworpen gekregen. Na een aantal standaard afwijzingen van mijn manuscript:Hartelijk dank voor het toesturen van uw manuscript. Na lezing door de redactie moeten wij u helaas meedelen dat wij niet zullen overgaan tot publicatie. Door het grote aantal manuscripten dat we binnenkrijgen ligt het niet in ons bereik inhoudelijk commentaar te leveren.” kreeg ik een uitgebreide mail van een uitgever die het hele manuscript had gelezen, me een grondig onderbouwde afwijzing stuurde en me aanbood het manuscript voor verbetering door te sturen naar redacteuren in opleiding.

Verslagen door de zoveelste afwijzing stuurde ik de mail door aan mijn schrijfvriendin, die in plaats van meejammeren de slingers ophing en me aanspoorde om een taart te kopen.  Haar redenatie: uitgevers die je manuscript niks vinden lezen het niet uit, geven geen onderbouwing voor hun afwijzing en ze koppelen je al helemaal niet aan andere redacteuren. In haar (en inmiddels ook mijn) ogen ben ik dus wel degelijk een stap verder gekomen, al betekent dat in de praktijk dat ik aan schrijfronde 333.000 bezig ben. Maar toegegeven, wel met een optimistisch gemoed!

Nov 2023
Maart 2023

Bumpy road

De laatste punt is gezet. Mijn manuscript is opgestuurd naar meerdere uitgeverijen.

Ik ben verwachtingsvol maar realistisch. De boekenmarkt is meer dan verzadigd. Sommige uitgeverijen nemen daarom zelfs geen manuscripten meer aan. En als dat wel het geval is belandt mijn manuscript, samen met andere boekenbaby’s, op de zogeheten slushpile. Een stapel van manuscripten in een stoffige bureaula en de nachtmerrie van iedere schrijver. Als je pech hebt lig je er eeuwig, als je geluk hebt word je eruit gevist op basis van je cv en synopsis. Maar zelfs dan moet je boek precies in het fonds van de uitgever passen en moet hij overtuigd zijn van de verkoopbaarheid ervan. Kortom it’s a bumpy road en je kunt niet meer doen dan je vingers gekruist houden en hunkerend hopen.

Maart 2023
Februari 2023

Een passende titel

Ik krijg de vraag al een aantal jaren. Hoe ver ben je nou met die roman van je Twee jaar geleden was ik klaar met het eerste manuscript. Ik had juichende meelezers maar de manuscriptbeoordelaar die ik het had toegestuurd zag dat anders. Ze verpakte het aardig: ‘Je hebt talent,’ zei ze, ‘maar je vertelt je verhaal vanuit te veel verschillende perspectieven.’ Zeven. Ik had zeven perspectieven. Dat moest terug naar twee. ‘Ik hoop dat je eroverheen kunt kijken,’ zei de manuscriptbeoordelaar, die nu mijn schrijfcoach is. ‘Tuurlijk,’ zei ik en dacht: Wat?! Twee perspectieven? Dat betekent het hele boek herschrijven! Ik ben nu twee jaar verder en heb de klus volbracht. Een aantal personages heb ik de laan uitgestuurd en nu vertellen alleen de moeder en haar dochter hun verhaal. Joepie! dacht ik, nog even wat puntjes op de i en dan is het klaar. ‘Mmmm,’ zei mijn schrijfvriendin die de meest ongezouten kritiek ter wereld geeft. ‘De moeder is zo dood als een pier in het eerste hoofdstuk.’ Wat doe je dan? Herschrijven. Alweer.

Februari 2023
Januari 2023

Pitch

Het is een tricky vraag. Waar gaat je boek over? Pas als je dat in een paar zinnen kunt zeggen ben je goed op weg. Toen ik begon met schrijven duurde het wel een kwartier om mijn verhaallijn over het voetlicht te brengen. Inmiddels ben ik klaar in een paar zinnen:

Het gaat over Lot. Een jonge vrouw die geboren is met een open ruggetje. Haar ouders ontdekken die afwijking in de zwangerschap en besluiten het kind te houden. Lot is daar woedend over en moet in het reine zien te komen met haar haar ouders, haar lichaam en haar levenslot.

Voilà, een pitch in 10 seconden. Nu nog een uitgever vinden die er potentie in ziet.

Januari 2023
December 2022

Reclame maken

‘Je moet al beginnen met reclame maken voor je boek, terwijl je er nog aan werkt.’ Mijn schrijfcoach klinkt zeker van haar zaak. ‘Echt?’ Ik kan me dat niet voorstellen. Je weet het namelijk nooit met een verhaal. Er kan een personage gaan dwarsliggen. Je einde kan zoekraken. Voor hetzelfde geld komt dat boek er nooit. ‘Iedereen doet het.’ Dat lijkt me het slechts denkbare argument ooit. Ik bezweer mijn dochter wekelijks dat ze nooit iets moet doen omdat iedereen het doet. ‘Kijk maar op Facebook. Wil je je boek aan de man brengen dan moet je jezelf actief laten zien.’ Op Facebook zie ik auteurs met kopjes koffie aan de ontbijttafel. Of bij een boekwinkel met het boek van een ander in hun hand. ‘Ik zie ze nergens hun boek promoten,’ zeg ik. ‘Toch wel. Het maakt niet uit wat je post. Je hond. Je moeder. Je schoenen. Mensen vinden dat leuk en als je boek verschijnt, dan kopen ze het.’ ‘No way.’ ‘Echt wel.’ Nou vooruit dan maar. Vanaf nu op sociale media: verhaaltjes over mijn boek. En andere dingen.

December 2022