Downistie

Voor wie het nog niet weet: sinds een aantal weken (april 2011) is er een nieuwe soap op de Nederlandse televisie: Downistie. Het programma maakte al voor uitzending flink wat los. Er zou sprake zijn van een freakshow, er zou een niet-realistisch beeld van mensen met Down worden neergezet, de betrokkenen zouden zelf niet de intellectuele capaciteiten bezitten om volbewust te kiezen voor deelname, kortom de emancipatie van mensen met een handicap zou door dit programma in het geding komen.

In tegenstelling tot wat ik van mij zelf gewend ben, raak ik in het geheel niet van de kook bij dit onderwerp. Dat bevreemdt me. Ik zou hier toch iets van moeten vinden… Maar nee, hoe hard ik mijn best ook doe, er gebeurt niets. Wellicht komt dat omdat ik niet van soaps hou, of ik heb geen uitgesproken mening over wat andere gehandicapten zouden moeten doen of laten met hun leven. Ik heb ook niet het gevoel dat de mensen die die aan deze soap meewerken, bescherming nodig hebben. Alle acteurs hebben zelf de wens geuit in een soap te spelen en hebben meegewerkt aan het scenario ervan.

Als ik dan toch een mening moet ventileren betreft het de omroep die dit programma uitzendt (VARA). Het is namelijk vooral slechte televisie en ik ben dan ook gestopt met kijken na de eerste aflevering, tot een vriend me attendeerde op aflevering drie. Nu ben ik dan toch om want in een ultrakorte scène, zie ik hier verbeeld wat mij uren denkwerk en ellelange epistels heeft gekost: Een statement over prenatale diagnostiek die er niet om liegt. De zwangere Rosanne gaat samen met haar vriendin Nina naar een verloskundigepraktijk om een echo te laten maken. De echoscopist heeft slecht nieuws voor haar en Rosanne werpt zich snikkend in Nina’s armen. Op Nina’s vraag wat er aan de hand is, antwoordt Rosanne: “Het kind heeft misschien geen Down”.

Als je beseft dat 90-95% van de ouders in de hedendaagse screeningspraktijk kiest voor abortus van een kindje met Down – wat betekent dat er in Nederland jaarlijks 200-225 kinderen met het syndroom van Down worden geaborteerd – lijkt het mij fair als alle kritiek op het emancipatoire gehalte van deze soap, onmiddellijk wordt ingetrokken. Hier hangt de emancipatievlag breeduit te wapperen!

 

Picture of Marie-José Calkhoven

Marie-José Calkhoven

Blog delen op sociale media?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *