WC perikelen

Poepen en plassen. Mensen zonder fysieke beperking praten er nauwelijks over, maar onder mensen met forse mobiliteitsbeperkingen is het een onderwerp dat met stip op één staat. Want wat moet je als je moet, maar niet kan? Bijvoorbeeld omdat je niet meer zelfstandig kunt opstaan en dus ook niet op de wc kunt komen?

In mijn geval tob ik daar al een tijdje mee. Opstaan gaat nog net, maar ik ben in toenemende mate bang dat ik val. Daarom zoek ik al maanden naar een oplossing. Ik probeerde de Handi-Move plafondlift, maar dat was een jammerlijke ervaring (zie blog: tillift). Ditmaal zoek ik mijn heil in medische hoek. Een suprapubische katheter lijkt me wel wat. Dan wordt er onder je navel een kleine opening gemaakt, waardoor een katheter geschoven wordt. Kwestie van plaatselijk verdoven en even je tanden op elkaar. Uit je buik steekt dan vervolgens een slang waar een ventiel aan zit dat open en dicht kan. Moet je plassen dan draai je het ventiel open en hang je het slangetje ergens in, desnoods in een lege limonadefles. Het klinkt als de hemel.

Maar mijn uroloog heeft een ander plan. Waarom niet beginnen met een urethrale katheter? Die gaat door de plasbuis. Dan hoef je geen wondje te maken en kan er ook niks gaan infecteren. Zo’n urethrale katheter kan je ook een tijd laten zitten en het grote voordeel is, hij kan het direct voor me regelen. Nu? Ja, nu. Fluitje van een cent. Ik laat me verleiden en vergeet volkomen dat ik eerder heb bedacht, dat een slangetje tussen je benen niet fijn is als je de hele dag zit. Zeker niet als je daarbij ook nog schuivende transfers maakt en jezelf ploffend achteruit in je rolstoel laat vallen, omdat beheerst nu eenmaal niet lukt.

Twee dagen duurt het katheterfeest. Mijn blaas doet niets anders dan krampen om het vermaledijde ding eruit te werken. Zonder spijt trek ik de slang eruit en acuut wordt mijn blaas weer gewoon een blaas. Nu wacht ik met smart op de plaatsing van een suprapubische katheter. Laten we hopen dat dat een gelukkiger ingreep wordt.

Marie-José Calkhoven

Marie-José Calkhoven

Blog delen op sociale media?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *