Rolstoelpiet

Het zal je maar gebeuren. Je wordt als rolstoelpiet geboren in het paleis van Sinterklaas. Je hebt je eigen aangepaste kamertje en je eigen passende werkaamheden. Ieder jaar zwaai je vrolijk de stoomboot uit als deze naar Nederland vertrekt. Samen met de kleine pietenkinderen en de bejaarde pieten die ook thuis blijven, heb je een paar rustige weken en bereid je de verjaardag van Sinterklaas voor, zodat deze bij thuiskomst feestelijk ontvangen kan worden. Ja, je bent een gelukkige rolstoelpiet.

Tot er plots een kink in de kabel van je gelukkige leven komt als een clubje Nederlanders bedenkt dat het voor de integratie van gehandicapten in Nederland goed zou zijn als er ook een rolstoelpiet in de pietenschare zit. En zodra je dat bericht hoort weet je dat je de pineut bent, want Sinterklaas kan geen ‘nee’ zeggen. Het is een beste man, maar op het gebied van geven en nemen slaat hij soms wat door.

En zo kan het dus gebeuren dat je een lange reis over zee moet maken. In een onhandige stoomboot waar niks is aangepast en zonder je eigen elektrische rolstoel, want die kan niet mee op de boot. Bij aankomst in Nederland word je in een handbewogen rolstoel uit de jaren nul gezet, en moet je op bezoek bij Diewertje Blok van het Sinterklaasjournaal. Daar blijkt pas echt wat integreren in Nederland allemaal met zich meebrengt. Gewoon je eigen pietenzelf zijn is niet genoeg. Nee, men heeft een verhaal bedacht met jou in de hoofdrol. Eerst zul je een zielenpiet zijn. Een piet die niet gewenst is en die de andere pieten alleen maar als lastig zien. Ze steken een bezem in je wielen om te voorkomen dat je hen zal volgen als ze pakjes gaan bezorgen. En hoezeer je ook tegenwerpt dat de andere pieten gelijk hebben, dat een rolstoel lastig te combineren is met daken beklimmen, men wil er niet van horen. Alle narigheid die jij moet ondergaan behoort tot een Groter Plan dat zich zo zal ontvouwen dat jij uiteindelijk – tromgeroffel – de held wordt! Jij zal degene zijn die het zoekgeraakte paard van Sinterklaas terugvindt en die pakjesavond redt!

Verwachtingsvol kijken ze je aan. Je zult de genialiteit en de positieve beeldvorming die dit alles teweeg zal brengen, nu wel doorzien. Maar je bent er alleen maar onzeker door geworden. Nooit eerder heb je eraan getwijfeld dat je deugt Je bent content met je zelf. Maar als er zoveel ingewikkelds moet worden uitgehaald om dat ook aan anderen duidelijk te maken, dan ben je misschien toch niet helemaal normaal? Of is dit gewoon een cultuurverschilletje dat jij niet snapt? En vraagt integreren als gehandicapte in Nederland om een heel speciale en ingewikkelde aanpak?

Gelukkig heeft de stoomboot vandaag het paleis weer bereikt. Daar zal alles wel weer vlug vergeten zijn. Nu alleen maar hopen dat Sinterklaas volgend jaar bedankt voor de eer en je je als vanouds senang kunt voelen bij de thuisblijvers.

Picture of Marie-José Calkhoven

Marie-José Calkhoven

Blog delen op sociale media?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *